Tradities en gebruiken

Ben jij iemand die zich graag houd aan tradities? Tegenwoordig zijn er maar weinig bruidsparen die alle tradities in stand houden. bruiloften  worden namelijk steeds unieker en persoonlijker maar er blijven altijd huwelijkstradities die je bij (bijna) alle bruiloften wel terug ziet komen. Welke tradities dit zijn hangt ook nog af van "het nest" waar jullie uitkomen. Ik laat je zien welke tradities leuk blijven om door te voeren op jullie bruiloft.

De bruidstaart

Een echte huwelijkstraditie is de bruidstaart. Ondanks dat er tegenwoordig bruidsparen zijn die voor een alternatief kiezen zoals cupcakes of een sweettable,  hierover schreef ik in mijn vorige blog meer. Wil jij dit terug lezen, klik dan hier. Het idee achter de bruidstaart is; Het zoete van de bruidstaart staat namelijk voor vruchtbaarheid. Deze gedachte is afkomstig uit Griekenland. Zij waren van mening; met hoe meer mensen je zoetigheid deelt op de trouwdag, hoe meer vruchtbaarheid je op je afroept. 

De witte trouwjurk

Ja, die kennen we allemaal; de traditionele witte trouwjurk. Ondanks dat je tegenwoordig trouwjurken in veel verschillende kleuren hebt, kiezen de meeste bruiden nog steeds voor een witte jurk. Waarom? Misschien omdat ze denken dat het 'hoort'... Veel mensen denken dat de traditie van de witte trouwjurk komt doordat mensen vroeger nog vanuit huis trouwden en de witte trouwjurk symbool staat voor maagdelijkheid. Dit is zeker waar, echter zit er nog een andere en veel oudere gedachten achter. In de Romeinse tijd stond de kleur wit symbool voor feest en daarom kozen de bruiden toen voor een witte trouwjurk. 

De sluier

De bruidssluier zien we in Nederland niet zo vaak meer. Het is waarschijnlijk het oudste kledingstuk voor een huwelijk dat we kennen. De Nederlandse bruidssluier is meestal wit. De Romeinse dames droegen een rode bruidssluier en in het oude Griekenland was hij geel.

De bruidssluier is een symbool van ondergeschiktheid. De vrouw maakt zich ondergeschikt aan de man. Als de man de sluier optilt, symboliseert hij daarmee zijn mannelijke dominantie. Als de vrouw zelf haar sluier naar achteren werpt, toont ze een stuk onafhankelijkheid.

Er wordt gezegd dat de bruidssluier uit het Midden-Oosten komt en te maken heeft met gearrangeerde huwelijken. De bruidegom mocht zijn bruid niet zien tot de ceremonie voorbij was, zodat hij zich niet kon bedenken.Het weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid door haar vader is ook een prachtige traditie! Het is ook écht zo'n filmmoment; de bruid komt aan de arm van haar vader de trouwzaal inlopen.. Wauw! Vroeger was het huwelijk meer iets zakelijks (lees; uithuwelijken. Toen werd de bruid dus echt letterlijk weggeven door haar vader. Tegenwoordig staat deze traditie symbool voor het vertrouwen van de vader in zijn schoonzoon dat hij nu goed voor zijn dochter gaat zorgen.

De trouwringen

Dit is waarschijnlijk de bekendste huwelijkstraditie; de trouwringen. Zoals we waarschijnlijk allemaal weten symboliseren de trouwringen de eeuwige liefde die jullie voor elkaar hebben. Daarnaast is het ook nog geloofs afhankelijk aan welke vinger jij je trouwring draagt. Zo dragen de katholieken hem links en De protestanten dragen hem aan de rechterhand. Maar dit kan in een ander land weer heel anders zijn. In Oostenrijk bijvoorbeeld, dragen de katholieken trouwringen aan de rechterhand en in Italië dragen ze trouwringen juist weer aan de linkerhand. De gedachten hierover zijn dus grenzeloos.


Rijst gooien

Ook het gooien van rijst staat, net als de bruidstaart, voor vruchtbaarheid. Op veel locaties mag je tegenwoordig geen rijst meer gooien. Wij hebben wel een aantal alternatieven die vaak wel mogen en nog een stuk feestelijker zijn ook! Bekijk ze hier.

Over de drempel tillen

Ook een huwelijkstradities die we allemaal kennen. Maar waarom zou de bruidegom de bruid over de drempel tillen? Vroeger ging de bruid na het huwelijk bij de bruidegom wonen. Om te voorkomen dat de bruid de boze geesten uit haar ouderlijk huis meenam, werd de bruid over de drempel getild.

De eerste blik

Een andere huwelijkstraditie, is het apart aankleden van de bruid en bruidegom. Of jullie nou de avond voor de trouwdag samen of apart slapen, zorg dat je niet in dezelfde ruimte bent als jouw partner. Ook dit is een traditie die al honderden jaren bestaat. Een echte reden zit er niet achter... Buiten het feit dat jullie er beide natuurlijk voor hebben gezorgd dat jullie er prachtig uitzien op je trouwdag en dan wil je wel dat jouw verloofde je pas ziet als je er pico bella uitziet. 

Fotograaf Kelly Boitano
Fotograaf Kelly Boitano

De bloemen

Bloemen verbeelden emoties in alle culturen en bij alle volkeren. Rozen betekenen veel voor mensen en staan meestal symbool voor 'L' Amour'. Wereldwijd scoort vooral de oranjebloesem goed als bruidsboeket. De Spanjaarden zien bijvoorbeeld de oranjebloesem als symbool voor geluk en tevredenheid. De reden hiervoor is dat de sinaasappelboom op hetzelfde moment oranjebloesem en fruit draagt.

Een andere bekende bruidsbloem is de lelie en die staat voor deugdzaamheid. De keuze voor de bruidsbloemen wordt tegenwoordig meer bepaald door persoonlijke smaak, de bruidskleding en het thema van de bruiloft dan door de symboliek.

Weggeven door de vader

Tegenwoordig een belangrijk ritueel tussen vader en dochter. De vader geeft zijn dierbare meisje aan haar echtgenoot die verder voor haar zal zorgen. Het is een uiting van liefde en genegenheid en gaat in de geest van vertrouwen in de nieuwe verbinding die zijn dochter aangaat.

Vroeger had het huwelijk meer met zakendoen te maken dan met ware liefde. De vader gaf de bruid letterlijk weg in ruil voor geld. Dit laatste is natuurlijk niet zo romantisch, snel vergeten dus maar ;)

Fotograaf: Natalie Watson Photography via Style Me Pretty
Fotograaf: Natalie Watson Photography via Style Me Pretty

De getuige

Vroeger werd een vrouw vaak ontvoerd door de bruidegom. Een alleenstaande vrouw was namelijk veel waard voor haar familie: ze kon het huishouden doen en het land bewerken. Veel families zagen hun ongetrouwde dochters dan ook niet graag vertrekken om te gaan trouwen.

Mannen grepen hun bruiden daarom vaak met geweld. De man deed dat samen met zijn beste vriend (de 'Best Man'). De beste vriend van de bruidegom stond naast hem, hielp hem en beschermde hem als er een gevecht uitbrak. Hier komt de traditie van de getuige vandaan.

Om de hand van de bruid vragen

Ook het officieel om de hand van de bruid vragen is een traditie uit de Middeleeuwen. De bruidegom toonde daarmee zijn respect aan de vader van de bruid voor het verlies van hun dochter.

De plaats in de kerk

De familie van de bruid zit aan één kant van de kerk en de familie van de bruidegom aan de andere. Dit gaat terug naar de tijd dat een meisje van een bepaalde stam als vredesoffer werd uitgehuwelijkt aan een andere stam. De stammen moesten gescheiden van elkaar zitten, zodat er geen gevechten konden uitbreken. Uit veiligheidsredenen stond de bruidegom ook altijd rechts va de bruid. Dan kon hij snel zijn zwaard trekken als iemand bezwaar mocht maken.

De kus

Na de voltrekking van het huwelijk kussen de bruid en bruidegom elkaar. Zo accepteren ze beiden het huwelijkscontract. In de Middeleeuwen was een kus op de wang namelijk een teken dat je de overeenkomst accepteert.


Jullie keus

Er zijn dus nogal wat tradities. Zelf kiezen wij maar voor weinig van de bovenstaande voorbeelden. Welke wel, dat moet ik nog even geheim houden. Vind jij de gedachte aan één van bovenstaande gebruiken mooi, maar willen sluit het niet aan bij jullie ideeën over de bruiloft? Onthoud vooral dat het jullie dag is en geef gerust jullie eigen draai aan de gebruiken.